LUN

Dobrodošli u Lun, obiteljsko malo mjesto smješteno na najsjevernijoj točki otoka Paga. Otok Pag spada među pet najvećih hrvatskih otoka, ali ono što ga čini jedinstvenim jest upravo razvedenost njegove obale po kojoj zauzima prvo mjesto u cijeloj Hrvatskoj. Specifična i minimalna vegetacija, kamen, krš, ovce, masline i bura neki su od najčešćih simbola i karakteristika po kojima se otok Pag ističe i prepoznaje među brojnim drugim hrvatskim otocima.

Lun je intimno ribarsko naselje, koje je ujedno i uvala i omanja luka za pristanište brodova, ribarica ili izletničkih brodova. Smještaj u mirnoj uvali i specifičan krajolik začinjen najinteresantnijim botaničkim vrtom – Lunjskim maslinicima, odredište je brojnih turista iz cijeloga svijeta koji svake godine odabiru upravo Lun kao željeno mjesto za odmor i uživanje.

Što je to što Lun može ponuditi svakom gostu?

Za početak to je svakako miran i intiman odmor za cijelu obitelj, parove ili pojedince koji tragaju za utočištem i bijegom od svakodnevnih obaveza i svakodnevne gradske juranjave. Lun nudi potreban mir i tišinu ometenu tek povremenim zvukovima valova, cvrkuta ptica, galebova, ribarskih brodica i ribarskog pregovaranja. Miris prirode, ružmarina masline, mora, ribe i janjetine pripremljene po autohtonim receptima svakako se ne zaboravlja tako lako.

Šarm Lunjske uvale i malih intimnih plaža svih oblika i veličina omogućuje svim ljubiteljima morskih radosti uživanje i druženje po cijele dane upijajući sunčeve zrake i plivajući u prekrasnom Jadranskom moru.

Šarm ovog mjesta još nikoga nije ostavio ravnodušnim, a ono što svakako morate posjetit jesu dvije svjetski poznate kulturne baštine Luna po kojima je Lun prepoznat u cijelom svijetu – Lunjski maslinici i amfiteatar.

Lunjski maslinici i amfiteatar

Netaknuti prirodni dragulj i ujedno simbol nevjerojatne prirodne baštine ne samo Jadrana već i cijelog Mediterana, čine vrtovi Lunjskih maslinika. Nevjerojatna priča koja je započela prije više od 1000 godina, prepoznata je od stane svjetskih institucija i 2013. godine okrunjena titulom UNESCO zaštićene baštine. Više od 80.000 samoniklih maslina od kojih se najstarija procjenjuje da potječe iz razdoblja od prije 1.600 godina već cijelo tisućljeće prkose svim vremenskim neprilikama i nedaćama iz okoline, napravile su svoj utisak i u ovom specifičnom krajoliku, u čijem je njihov opstanak i održivost čitav ovaj niz godina, prava rijetkost i svjetsko čudo na području Jadrana i Mediterana. Posjet Lunjskim maslinicima svakako daje priliku svakom posjetitelju da se kroz upoznavanje s jedinstvenom pričom njihova postojanja, još bolje upozna i sjedini s čarobnom energijom ovog šarmantnog mjestašca.

Projekti obnove i unaprjeđenje Lunjskih maslinika stalno se pokreću i razvijaju, što je rezultiralo novim pokretanjem projekta uređenja prezentacijskog centra u recepciji vrtova te izgradnje i uređenja amfiteatra koji se savršeno uklopio u prirodno okruženje Lunjskih maslinika. Svečano otvorenje amfiteatra u samom srcu lunjskih maslinika održalo se u zoru jednog mirnog, prekrasnog ljetnog dana, uz savršene zvukove naše poznate violončelistice Ane Rucner. Solistička izvedba Ane svih klasičnih i modernih glazbenih dijela, otvorila je mogućnost daljnjih održavanja koncerata u ovom prekrasnom autentičnom prostoru amfiteatra na koje nitko neće ostati ravnodušan.

Od svih navedenih ljepota i specifičnosti ovog malog pitoresknog mjesta, ostaje još samo jedna, koju stvara svaki posjetitelj zasebno svojim posjetom Luna u obliku nezaboravne i jedinstvene uspomene odmora. Preostaje vam samo da nas nazovete i rezervirajte na vrijeme svoj smještaj i osigurate prvo mjesto u proživljavanju idealnog odmora za vas i vaše najmilije. Znate gdje smo 😉